Kardiológia v prešovskej nemocnici sa obohatila o koronarografiu

12.08.2004 Celý región

Koronarografia je novým obohatením diagnostiky na novozriadenej klinike kardiológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Jána Adama Reimana v Prešove. P...
Koronarografia je novým obohatením diagnostiky na novozriadenej klinike kardiológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Jána Adama Reimana v Prešove. Prechádza tak záverečnou fázou dobudovania základne svojej diagnostickej techniky, čím si výrazne posilňuje svoje postavenie v liečbe srdcovo-cievnych chorôb medzi podobnými pracoviskami na Slovensku.

Ako povedal zástupca prednostu kliniky Ján Kmec, deviateho júla t. r. roku vykonali prvú koronarografiu za spoluúčasti a pod odborným dohľadom Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb. \"Utvorili sme možnosť pre pacientov Prešovského kraja mať vyššiu a ľahšiu dostupnosť tejto metodiky u - môžme povedať - najrozšírenejšieho kardiovaskulárneho ochorenia to znamená ischemickej choroby srdca, \" konštatoval Kmec.
Na klinike by mali touto diagnostikou na zisťovanie akútneho zúženia ciev vyšetriť asi tisíc pacientov ročne. S jej pomocou znížia úmrtnosť približne o tri percentá zo súčasných ôsmich percent.
Základom zriadenej kliniky sa stalo v roku 1997 založené kardiocentrum. V úvodnej etape jeho existencie fungovali ambulancie pre neinvazívnu diagnostiku, postupne pribudli pracoviská ako koronárna či arytmologická jednotka a lôžková ošetrovacia časť. Ešte pred tým v roku 1996 implantovali v Prešove prvému pacientovi trvalý kardiostimulátor. Odvtedy je takáto forma liečby aj pre pacientov Prešovského kraja štandardnou.

(jj)
 

Vyberte región

mark